Artikkel

FF2010 spillere på Kretslag

Mens klubbfotballen er i ferd med å avslutte sesongen 2016, så har kretstiltakene for kommende vinter så vidt kommet i gang. Årets kretsgrupper dekker årgangene 2001, 2002 og 2003 – mens 2004 har startet sine uttakstreninger for neste års kretslag nå i høst. Og høsten er alltid spennende for spillere med ambisjoner i fotball, og spesielt om man har som mål å komme seg på kretstiltak. Nåløyet er imidlertid svært trangt i IØFK, med en fotballkrets som dekker både Hedmark og Oppland. Det betyr altså at fra Lesjaskog og Skjåk i Nord, til Valdres og Hadeland i Vest og Kongsvinger i Øst - så er det kun 20-25 spillere fra begge disse to store fylkene som får plass i en kretstropp. Kort fortalt så skal man konkurrere med spillere fra nesten 200 klubber i Indre Østlandet fotballkrets om man ønsker seg på kretstiltak, og bare 20-25 stk får altså plass. 

Fron Fotball har imidlertid vært godt representert på kretstiltakene siden oppstarten av FF2010, med mer enn tjue spillere som har klart å komme seg igjennom nåløyet - fra og med spillere født i 1996, til og med det som er dagens eldste årstrinn på krets, altså spillere født i 2001. I forhold til det totale antallet spillere vi har i vår lille klubb, så har vi faktisk vært klart overrepresentert på kretstiltakene siden vi startet opp. Et særlig godt eksempel er dagens J16 lag i Eliteserien, hvor hele sju spillere som startet sist kamp har vært på kretslagene i sine respektive årganger.

Høstens kretstiltak startet opp i september med uttakstreninger basert på relativt store treningsgrupper bestående av spillere som var en del av kretstiltakene i fjor - samt spillere som har hatt en utvikling i løpet av sommeren som gjorde at de fikk prøve seg på høstens første treninger. Som grunnlag for uttak av nye spillere bruker kretsen kamprapporter fra klubbkamper, samtidig som de også er tilstede på kamper og turneringer der de får sett flere aktuelle spillere. For eksempel hadde de representanter på Norway Cup i sommer, samt HamKam Talent Cup for Gutter 2002 i høst.

Fron Fotball har hatt tre spillere inne på høstens uttakstreninger, representert ved Magnus Mikkelsen og Sjur Sætre på IØFK Gutter 2002, samt Ingrid Tungen på IØFK Jenter 2001. Og det er meget gledelig at når de endelige kretstroppene ble presentert nå i oktober, så er alle våre representanter tatt ut i sine respektive kretstropper. Det betyr at vi som trenere får gode referanser på måten vi jobber med våre spillere på, og ikke minst så får spillerne en treningsarena hvor de får prøve seg mot de absolutt beste, inkludert flere landslagsspillere.

Vi vet at Ingrid, Sjur og Magnus har lagt ned mange treningstimer for å bli en del av kretstiltakene, og de fortjener all ære for å ha kommet gjennom det trange nåløyet det som sagt er. Og for at andre bli bedre kjent med våre tre kretslagsspillere, blant annet få høre litt om hvordan disse ungdommene ser tenårene sine som kretslagsspillere i en kombinasjon med skole og venner - så har vi laget noen korte profilintervjuer i denne artikkelen. Vi håper at disse tre flotte ungdommene viser at det nytter, også om man er fra dalen - og ikke minst så håper vi at det gir motivasjon til å satse enda mer på fotballen for de yngre generasjonene som kommer etter.

 

 

Ingrid Tungen

Født: 26.november 2001
Kretslag: IØFK Jenter 2001
Klubber: Vinstra, Fron Fotball
Posisjon: Sentral midtbane/Indreløper
Favorittklubb: Liverpool FC
Favorittspiller: Steven Gerrard

Hvorfor fotball?
Jeg husker ikke nøyaktig når jeg fant ut at jeg ville bli god, men jeg har alltid syns at fotball er gøy. Og så hadde jeg storesøster Marte som jeg var med hele tiden, og hun var også på kretslaget.

Hva er ditt beste minne så langt på fotballbanen?
Jeg har mange gode minner, men når jeg var 11 år så var jeg med på å vinne Kretsmesterskapet i J13 elite, og når jeg var 13 år  så var jeg med å vinne Lillehammer Cup for J16 – en turnering som mange ser på som Innendørs-NM.

Hvordan ser 24x7 utøveren og treningshverdagen din ut?
I løpet av uken har jeg som oftest 4-5 fellestreninger, 1-2 egentreninger, gym på skolen og kamp. I tillegg så har jeg et fast basis styrkeprogram som jeg forsøker å få kjørt hver dag. Ellers er jeg flink til å planlegge uka i forhold til skolearbeid, for eksempel ved at jeg må forberede meg til prøver god tid i forveien hvis jeg vet det er mye fotball resten av uka – og mamma hjelper meg med prøvelesing når det blir for mye. Forsøker så langt det lar seg gjøre å ha faste sunne måltider, ikke for mye søtsaker og kjempeviktig med mye søvn. Jeg ser at når jeg er flink til å planlegge, så får jeg også tid til å være med venner – og synes det fungerer bra – sjøl om man ikke alltid får tid til alt. Men jeg har etter hvert blitt god til å planlegge, slik at jeg får gode karakterer på skolen og også mye tid sammen med venner.

Hva er dine beste egenskaper?
Jeg mener at jeg er en god teknisk og smart spiller med god spilleforståelse, og tror jeg er taktisk flink i et lag både offensivt og defensivt.

Hva jobber du for å bli bedre på?
Nå jobber jeg med å alltid være på tå, lufte spillet, altså å oppfatte tidlig hva som kommer til å skje. Jeg jobber også med å bruke forståelsen min på den måten at jeg er kjapp når jeg utfører handlingen. Jeg skal alltid være orientert i enhver situasjon. 

Hvor viktig er persepsjon for deg?
Jeg jobber med å alltid være orientert!  Er jeg orientert så ser jeg hvor jeg har rom og folk (medspillere/motspillere) rundt meg, det betyr altså at jeg vet hvilke valg jeg har. Da gjør jeg oftere de riktige valgene når jeg har ballen og jeg vet hvordan jeg kan bevege meg lurt for laget mitt når jeg ikke har ballen.

Hva er dine ambisjoner på fotballbanen?
Mine ambisjoner som fotballspiller nå i nærmeste tid er å komme meg inn på NTG eller Wang Toppidrett Fotball. På lengere sikt har jeg som mål å komme på landslaget, og bli proff fotballspiller i utlandet.

Hvorfor har nettopp du klart å bli kretslagsspiller?
Jeg vet at jeg har trent mye, der jeg har vært målretta og tålmodig. For mange ganger så må man jobbe med ting som man ikke blir så mye bedre av med en gang – men det gjør at nivået mitt gradvis heves slik at jeg får gode basisferdigheter og kan hevde meg på høyere nivå også. Har ellers alltid hatt mål å strekke meg etter og jobbet hardt for å nå disse målene. Det betyr for eksempel at hvis jeg har følt meg sliten og kjei en dag, så har jeg allikevel gått på trening og gjort mitt beste. Og føler også at jeg har prioritert fotball mange ganger, altså forårsaket andre ting – men det er verdt det synes jeg. Er også litt takknemlig for at jeg har hatt eldre jenter rundt meg på laget som har vært gode og vært på kretslag, da det har vært noe som jeg har kunne utvikle meg mot, og måle meg mot hele tiden.

Hva er dine erfaringer med kretslaget sammenlignet med klubblaget?
Nå er det slik at min treningsgruppe holder et høyt nivå også på klubblaget gjennom at jeg får trene med flere gutter som er kretslagsspillere og at vårt J16 Elitelag har vært et av landets beste de siste årene. Men den største forskjellen er at alt går litt raskere, man må være enda skarpere på en måte – og så er jo alle spillerne enda et hakk opp, da alle de beste fra de beste klubbene er på kretslaget. Det er også landslagsspillere på kretslaget mitt, så man får vite hvor man står i forhold til de absolutt beste.

Hvorfor har du jobbet så hardt for å komme med på kretslaget?
Grunnen til at jeg har jobbet for å komme meg på kretslaget er at jeg har alltid hatt lyst til å bli god. Jeg har visst det at hvis jeg kom meg på kretslaget så har jeg fordeler når jeg skal søke meg inn på skole siden jeg ønsker meg inn på Toppidrett på videregående. Og ikke minst, det er gøy å spille med beste spillerne som har de samme målene som jeg har.

Hva gjør du når ikke spiller fotball og har tid til overs?
Når jeg ikke spiller fotball, så liker jeg å være med venner, kjøre på ski/snowboard og ellers driver jeg på med alt mulig. Liker meg godt utendørs og tester ut det meste – liker også godt Playstation og FIFA spilling med venner. 

Tror du at fotballsatsningen din vil hjelpe deg videre i livet også utenfor banen?  
Jeg tror at det målretta arbeidet kan hjelpe meg i livet utenfor fotballen. Jeg lærer meg til å sette meg mål og jobbe hardt for å nå målet. Og så mener jeg at jeg får erfaring i hvordan man kan trene for å holde seg i form, og så lærer jeg å samarbeide med andre. På laget mitt (Fron J16) har vi et kjempefint miljø som jeg tror har utviklet alle oss jentene på en god måte – noe som vi kan ta med oss videre i livet.

 

 

Magnus Mikkelsen

Født: 10.april 2002
Kretslag: IØFK Gutter 2002
Klubber: Vestsida, Fron Fotball
Posisjon: Spiss
Favorittklubb: FC Barcelona
Favorittspiller: Lionel Messi

Hvorfor fotball?
Jeg begynte så vidt med fotball da jeg var tre år, men min første seriekamp var for Vestsida som femåring. Jeg debuterte mot Kvam og scoret 3 mål. Jeg syns det var morsomt fra første øyeblikk, og jeg har alltid ønsket å være best i alt og da ble dermed dette førstevalget.

Hva er ditt beste minne så langt på fotballbanen?
Mitt beste minne er fra da jeg var ti år, og var med Vestsidas tolvårs gutter på Norway Cup. Der spilte vi mot KFUM i siste kampen, og jeg kom innpå og scoret to mål og vi vant den kampen på en gjørmebane.

Hvordan ser 24x7 utøveren og treningshverdagen din ut?
I høst har jeg vært en dag i uka på Hamar og trent med HamKam, og så har jeg 4-5 fellestreninger med G14 og A-laget pr uke med Fron. I tillegg så fyller jeg opp med egentrening, og kjører fast 30 min hver dag en styrke basistrening. Skolen krever også sitt, og jeg prioriterer det med en til to timer hjemmearbeid pr dag. Da blir det nok ikke så mye tid igjen til å være sosial, spesielt når man tar bort 8-9 timer med søvn som også skal til. Men jeg prøver å komme meg på ungdomsklubben en gang i blant for å være sosial utenfor fotballen. Ellers så forsøker jeg å ha et variert kosthold, men har nok en del å hente der.

Hva er dine beste egenskaper?
Mine styrker er fart, vilje (vinnervilje/vinnerskalle), gode avslutningsferdigheter, overblikk og driblinger.

Hva jobber du for å bli bedre på?
Ønsker å bli enda bedre 1 mot 1, hvordan jeg håndterer ball og gjør valg på små flater og når jeg er feilvendt mot mål.

Hvor viktig er persepsjon for deg?
Det er veldig viktig for meg, og det er med meg i bakhodet på hver trening, forsøker å søke mye og jobber spesielt med å få oversikt bak meg gjennom at jeg stadig kikker meg over skuldra for å få det til å bli en del av mitt spill.

Hva er dine ambisjoner på fotballbanen?
Jeg har siden jeg var liten drømt om å få spille for Barcelona, men veien dit er lang. Etter ungdomsskolen vil jeg søke meg inn på NTG Bærum, fordi jeg mener de kan hjelpe meg godt med utviklingen min videre.

Hvorfor har nettopp du klart å bli kretslagsspiller?
Jeg har alltid hatt motivasjon til å jobbe mye for å utvikle meg som fotballspiller, og prioritert mye trening, ofte kanskje også foran andre fritidsaktiviteter for å spille fotball. Det har blitt mange spark på ballen og mange treningstimer, mer enn de fleste andre tror jeg – og da blir man bedre.

Hva er dine erfaringer med kretslaget sammenlignet med klubblaget?
Det er mye høyere intensitet og jeg får mindre tid med ballen. Ellers blir det jevnt over bedre pasningskvalitet, og man må alltid prestere på sitt ytterste under hver trening for å henge med.

Hvorfor har du jobbet så hardt for å komme med på kretslaget?
For meg har det vært viktig å komme inn på kretslaget fordi at hvis man ønsker å bli en toppspiller er det en lettere vei å gå hvis du kommer med der. På kretslaget får jeg kvalitetsøkter og får stadig matchet meg med flere jevngode spillere eller bedre. Jeg anbefaler selvfølgelig alle som vil noe med fotball om prøve å komme seg på kretslaget.

Hva gjør du når ikke spiller fotball og har tid til overs?
Da liker jeg å gå turer med hunden min Messi, og spiller Playstation eller er på dataen – og gjerne sammen med venner. Men jeg prioriterer skole og fotball først, og gjør andre ting når jeg har tid.

Tror du at fotballsatsningen din vil hjelpe deg videre i livet også utenfor banen?  
Ja helt klart, du lærer å ha struktur i livet - og kanskje ikke minst så lærer du å trene og er i god form.

 

 

Sjur Sætre

Født: 2.oktober 2002
Kretslag: IØFK Gutter 2002
Klubber: Harpefoss, Fron Fotball
Posisjon: Sentral midtbane
Favorittklubb: FC Barcelona
Favorittspiller: Xavi

Hvorfor fotball?
I femårsalderen startet jeg med fotball, og det har alltid vært artig. Og det som har motivert meg mye er ønsket om å kunne drive med det på heltid som en proff fotballspiller.

Hva er ditt beste minne så langt på fotballbanen?
Det var på Norway Cup i fjor, da vi møtte AS Mexico. Det ble tap, men det var utrolig artig å møte et så godt utenlandsk lag!

Hvordan ser 24x7 utøveren og treningshverdagen din ut?
For meg har og er egentrening utrolig viktig. Vi har ca 1 kamp i uken, noen ganger flere og det er bare gøy. Ellers blir det tre-fire treninger med laget i uken. Prøver å jobbe med skolen når jeg ikke har fotball, som oftest blir det på søndager. Søvn er utrolig viktig for å klare mange økter og kamper i løpet av en uke, og ikke minst skolen. Prøver å leve som en toppidrettsutøver der jeg spiser sunt og fornuftig.

Hva er dine beste egenskaper?
Føler at min beste egenskaper er teknikk og hurtig ballbehandling på små flater, samt evnen til å lese oppfatte både mine medspillere og motspilleres valg. Mener også at jeg er god på å spille begge veier i laget der jeg gjør en god jobb defensivt og er sentral i vårt offensive spill.

Hva jobber du for å bli bedre på?
Orientering både langt og kort, samt bli hurtigere på de litt lengre sprintene. Og tørre mer!

Hvor viktig er persepsjon for deg?
Det er ekstremt viktig på banen. Jeg jobber med å orientere meg i alle situasjoner, og som sentral midtbanespiller så er kanskje dette den viktigste egenskapen jeg kan utvikle.

Hva er dine ambisjoner på fotballbanen?
Min store ambisjon er å bli fotballproff, altså kunne leve av det og bruke all min tid på fotball. Premier League er den store drømmen.

Hvorfor har nettopp du klart å bli kretslagsspiller?
Det handler om målbevisst trening over lang tid, nesten fra jeg begynte å spille fotball på ordentlig.

Hva er dine erfaringer med kretslaget sammenlignet med klubblaget?
På kretslaget er alle opptatt av å bli best mulig, noe gir en mer dedikert treningsgruppe der alle vil utrolig mye. Det gjør at nivået blir noen hakk høyere, og man får mye mindre tid med ball i hver situasjon.

Hvorfor har du jobbet så hardt for å komme med på kretslaget?
Målet mitt har alltid vært å komme med på kretslaget, og det å ha klart det gir meg motivasjon for å satse videre og enda mer på fotball.

Hva gjør du når ikke spiller fotball og har tid til overs?
Da spiller jeg FIFA og ser fotball på TV-en.

Tror du at fotballsatsningen din vil hjelpe deg videre i livet også utenfor banen?
Fotball kan hjelpe meg videre i livet, fordi jeg lærer meg å jobbe over tid med noe, og sjå at det nytter.