Artikkel

Fron Fotball er Opplands Beste Jenter-16 lag!

Sofie S Sanden har hatt en kollosal vårsesong og
gjort over 40 mål på høyeste nivå for Jenter 16. 
 

Med en meget sterk 2-0 seier mot Raufoss hjemme i Kåja søndag, så avsluttet våre jenter vårsesongen på aller beste vis og gikk helt til topps på 1.divisjonstabellen. Med dette kan også våre jenter kalle seg Opplands beste Jenter-16 lag pr dags dato, en stor prestasjon av vår lille klubb i et fylke som spenner fra Sør-Trøndelag i Nord til Oslo i Sør og Sogn & Fjordane i Vest. Fenomenalt bra gjort jenter, og vi er meget stolte av dere.

Som kjent for de fleste så har våre jenter for lengst sikret seg en plass i kretsens mest prestisjefulle jenteserie til høsten, altså KM Eliteserien for Jenter-16. Faktisk er det femte året på rad at vårt Jenter-16 lag kvalifiserer seg KM Eliteserie og får anledning til å bryne seg mot de beste lagene i Hedmark og Oppland. I Gudbrandsdalen og på Lillehammer kjenner jeg ikke til noen andre lag (hverken gutte- eller jentelag) som har klart det samme disse årene - og blant alle klubbene i hele Indre Østlandet Fotballkrets så er det kun Fron Fotball, Raufoss og Kongsvinger som har klart det på jentesiden.

Altså er det ikke akkurat småklubber vi menger oss med, og sjøl om vi på sidelinjen tar det nesten for gitt at vi skal klare å kvalifisere oss til KM Eliteserie hvert år, så håper jeg at alle oss rundt laget forstår hvor krevende det er å klare det. Det er bare å høre med andre lag i Fron, for ikke å si andre klubber i dalen, som forsøker seg på å spille 1.divisjon og kvalifisere seg til KM Eliteserie - DET er virkelig ingen enkel sak og ingen dans på roser. Og når kun Raufoss og Kongsvinger kan måle seg med vårt lag de siste fem årene, og når vi nå i vår til og med går hen og vinner 1.divisjonsserien foran Raufoss – da må vi rett og slett bøye oss i støvet og takke jentene for alle opplevelsene de gir oss. Og så må vi være inderlig klar over at det å være det beste J16 laget i Oppland, det koster mye arbeid, svette og tårer - og det kommer så absolutt ikke av seg sjøl.

Når det gjelder dagens kamp, så var nok ikke dette det beste vi har prestert i vår – men solid nok – og spesielt første omgangen varmet på en heller kald sommerdag i Kåja. Vi tok initiativet allerede fra start av, og et presset Raufoss ble spilt stadig lavere i banen. Vi hadde mange flotte kombinasjoner sentralt i banen, og skapte enn 5-6 klare målsjanser, inkludert tre gigantiske hvor vi er alene med keeper – men uten å få uttelling. Kampbildet var tilnærmet likt de første tretti minuttene, en halvtime der vi hadde fullstendig kontroll og ventet bare på den forløsende scoringen. De siste ti minuttene av omgangen blir vi nok litt slitne, kanskje mister vi og litt trua på å få uttelling, og i stedet for å fortsette med presisjon i pasningsspillet så begynner vi å slurve - og lar Raufossjentene vinne ball i gunstige posisjoner for dem. Imidlertid så skapte de ingen farlige målsjanser, da det nærmeste de kom var to cornere.

I pausen fokuserte vi på å heve presisjon og kvalitet i pasning, samt opprettholde intensitet med ball i beina og som førsteforsvarer når vi ikke hadde ball. Vi var fullstendig klar over at det satt et lag i andre garderoben som ville revansjere seg fra førsteomgangen, og som er kjent for å stå ut kampene – og ofte løpe motstanderen i senk i andre omgang. Men uansett om vi forsøkte å bevisstgjøre oss sjøl på dette, så klarte vi ikke å gå ut og starte andre omgang som ønsket. Lav intensitet som førsteforsvarer og dårlig defensiv struktur gjorde at vi åpnet opp mellomrommet vårt fullstendig – og Raufoss fikk trille ball som de ønsket. Og de gangene vi vant ball, så var vi dårlig orientert og traff nær sagt aldri en medspiller. Og vi må være så ærlige og si at de første 10-12 minuttene av andreomgang såg akkurat slik ut som vi fryktet og var enige om å ikke gjøre det – og vi er heldige som ikke får mål imot oss.

Men så har vi etter hvert utviklet matchvinnere over hele banen. Og kvarteret ut i omgangen slår Regine S Eide en matchvinnerpasning i bakrommet på hurtigtoget Sofie S Sanden som løper seg fri og setter sikkert inn vårt ledermål. Dette stresser nok Raufossjentene, og sjøl om vi ikke evner å løfte spillet vårt opp mot det vi gjorde i førsteomgangen, så stabiliserer kampen seg for vår del. Det ser ut som Raufoss mister litt trua, og i hvert fall fasong over sitt offensivt spill – og det blir totalt en periode med mye tilfeldigheter på begge lag. Men som fortjent, spesielt førsteomgangen tatt i betraktning, så lønner det seg å arbeide hardt. Så også denne gangen. Litt over halvveis ut i omgangen får vi nærmest en tro kopi av 1-0 målet, denne gangen da Hanne S Torgersen kopierer Regine med en strøken pasning til Sofie som like elegant setter inn 2-0 til oss. Og som sagt, på alle måter – både med hensyn til spill i da en time og antall sjanser – så var det meget fortjent at vi fikk denne ledelsen, sjøl om vi rotet litt det første kvarteret av andre omgang.

Siste kvarteret av kampen ble en form for stillingskrig, der begge lag såg slitne ut. For vår del så fikk vi også noen skader, som krevde bytter og endringer i roller. Dette håndterte vi uansett på en god måte, og stod imot den siste sluttspurten fra Raufoss. Og sjøl om vi helt klart har spilt klart bedre kamper enn denne, så er det meget solid å slå Raufoss 2-0 – og det var helt fortjent etter 2x40 minutter.

Man slår ikke Raufoss uten at samtlige som er på banen gjør jobben sin, og tar de nødvendige takene. Og lagånden, vilje til å vinne, er kanskje det viktigste å trekke frem i dag – og alle 14 skal æres for dette. Samtidig må vi berømme vår løpsvilje defensivt og den kreative kraften offensivt vi har fått frem i midtbanetrioen med Regine S Eide, Ingrid Tungen og Anna Slåen. Spesielt Anna var fantastisk god i dag, oppofrende defensivt og helhjerta løp offensivt, en skapende kraft i nesten alt hun foretok seg - etter mitt syn banens beste spiller.

Så har vi en målmaskin på topp ved Sofie S Sanden. Sofie har levert en fantastisk vårsesong, og hun løper like for de siste ti minuttene av en kamp som de første ti minuttene.  Utrolig vanskelig å få has på for en bakre firer, og over 40 mål totalt i vårens kamper sier det meste. Så må vi ikke glemme Hanne, som igjen var en aldeles fantastisk servitør ved flere anledninger, der hun med sin utrolig gode venstrefot var direkte med og avgjorde kampen til vår fordel ved 2-0 scoringen - men hadde også flere andre glimrende gjennobruddspasninger. 

For jentefotballen i Midtdalen er det kanskje enda viktigere og utrolig gledelig at vi nå også er i ferd med å få opp yngre jenter som tar nivået til J16. Marie Slåen (J14) har de siste kampene storspilt på høyre back og gjorde nok en god kamp i dag mot løpsvillige Raufossjenter. Enda mer ekstremt er det at Linnea Lunde (J12) var rå nok til å debutere som keeper på J16 i dag – uten noen form for erfaring med J16 spill fra før. Vi visste på en måte at vi tok en sjanse, men den var vi villige til å ta. Og det viste seg etter hvert at det var ingen stor sjanse å ta. Linnea stod frem som uredd og besluttsom i spillet sitt, og hadde et par meget verdifulle redninger da vi hadde problemer med å demme opp for Raufoss det første kvarteret etter pause. Meget tøft og bra gjort Linnea!

Det som gjenstår nå, er få avklart hvilke lag vi møter i KM Eliteserien til høsten. I skrivende stund så er det Fron Fotball, Raufoss, Otta, Toten og Hadeland fra Opplandsavdelingen, samt Kongsvinger, Ottestad, Brumunddal, Nordre Trysil og Fart fra Hedmarksavdelingen. Hvis det ender slik så tipper jeg at vi får Raufoss, Otta, Nordre Trysil og Fart som bortekamper, og hjemmekamper mot Toten, Hadeland, Ottestad og Kongsvinger. Dette basert på hvem vi har møtt hjemme i vår, og hvem vi møtte borte i fjor høst. Brumunddal kan bli både hjemme og borte tror jeg, det kommer an på om vi får fire eller fem hjemmekamper.

Når det gjelder ambisjoner for høstens KM Eliteserie, så får treningsarbeidet vi legger ned i sommer etterhvert avgjøre det. Men vi har faktisk litt ære å forsvare, da vi de fire foregående årene har to andre plasser, en tredjeplass og en sjuendeplass (da var vi faktisk J14 lag i J16 serien) som resultater i KM Elitesieren. Og de som har vært med disse foregående årene vet hvor artig det er å henge med helt der oppe og ikke minst kjenne respekten de andre lagene har for oss jentene fra midtdalen – så jeg håper virkelig at vi er villige til å gjøre det som må til i sommer for igjen å komme blant de absolutt beste. Det som nå er helt sikkert, etter at vi i dag tok en fortjent seier mot Raufoss i dag, det er at ingen kommer til å undervurdere oss i høst. For mange ble vi nok i dag en av favorittene til å ta Kretsmesterskapet til høsten, og det er det eneste jeg mislikte med tre poeng mot Raufoss! 

Nå tar vi 14 dagers ferie, før vi begynner med egentrening og så etter hvert fellestrening med oppladning mot Norway Cup. Men jenter, i hele sommer kan dere fortjent kalle dere Opplands beste Jenter-16 lag! Vær stolte av det og bruk det til motivasjon for det som skal skje både i Oslo og til høsten!


God sommer!

Startoppstilling:

Linnea Lunde

Marie Slåen  -  Malene L Killi  -  Sara K Falkenhaug  -  Elise Teige

Ingrid Tungen  -  Regine S Eide (Kap)  -  Anna Slåen

Julie Berge  -  Sofie S Sanden  -  Hanne Torgersen

Innbyttere (alle benyttet):

Julie Bergum
Emilie Einlien
Oline Aspeslåen